Milyen emberből lesz jó értékesítő? Meg fog lepődni

loading...

webshop7_9

Érme a legszebb ajándék!

Érmebolt >>


Könyvelés teljes körű ügyintézéssel >>

Ingyenes tanácsadás, rugalmas nyitvatartás!


Kötelező szabályzatok elkészítése >>

Tisztelt Cégvezető!
Készíttesse el kötelező szabályzatait, mielőtt az adóhatóság megbünteti!

Milyen emberből lesz jó értékesítő?
Meg fog lepődni

A jó értékesítő nagy kincs, hiszen minden vállalkozó tudja, a cég sikerében oroszlánrészük van. Nehéz azonban előre megmondani, hogy kiből válik majd valóban sikeres sales-es. Elterjedt nézet, hogy ehhez a munkához extrovertált személyiségnek kell lenni. Ám egy kutatás most azt bizonyítja, hogy a legjobb értékesítők nem közülük kerülnek ki.

Kezdjük először is azzal, hogy az emberek két nagy csoportba oszthatók aszerint, hogy mennyire hangosak, kommunikatívak, rámenősek és nyitottak társaságban, mennyire szeretik, ha minden figyelem rájuk összpontosul. Igen, a jó öreg extrovertált/introvertált ellentétről szól. Biztosan gondolt már arra, hogy ön vajon melyik csoportba tartozik, illetve másokról is van ezzel kapcsolatban véleménye.

Egy általam ismert házaspár egyszer kicsit össze is kapott ezen, mert míg a feleség szerint a férj extrovertált, a férj önmagát inkább introvertáltnak tartotta, ezért úgy érezte, félreismerik. Pedig lehet, mindkettőjüknek igaza volt, csak más szerepet vették alapul. A feleség azért gondolta extrovertáltnak a párját, mert társaságban nagyon jól feltalálja magát, könnyen ismerkedik, míg a férj inkább azt tartotta fontosnak magával kapcsolatban, hogy szeret egyedül lenni, olvasni, és sokszor kifejezetten kerüli a társaságot.

Sokan járunk hasonló cipőben: időnként bőbeszédűek és nyitottak vagyunk, míg máskor háttérbe vonulunk, és inkább csak elmélkedünk, figyelünk vagy hallgatunk másokat. Vagyis nem férünk bele egyik klisébe sem. Kutatók már nevet is adtak ennek a csoportnak: ők az ambivertáltak.

Ahhoz, hogy megértsük az extrovertált/ambivertált/introvertált hármas lényegét, érdemes tisztában lenni azzal, hogy miért is alakultak ki ezek. Mindenért az agyban termelődő dopamin hormon, pontosabban ennek mennyisége felelős. Ez a hormon stimulálja az agykérget és felel a magasabb szintű mentális funkciókért, mint például a beszéd és a tudatos gondolkodás. Akinél a dopamin szint alapvetően magas, általában nem vágyik további izgalmakra, sőt ha lehet, inkább a nyugalmat keresi, vagyis valamilyen mértékben introvertált. Akinél a normál dopamin-szint alacsony, szívesen stimulálja magát, mert különben unatkozna. Legtöbbünknél azonban a dopamin-szint inkább átlagos, ezért hol izgalomra, hol meg nyugalomra vágyunk az aktuális élethelyzettől függően.

Adam Grant, a Pennsylvania Egyetem kutatója szerint éppen ez a rugalmasság teszi jó értékesítővé az ilyen típusú embereket. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy egy ambivertált ember átlagosan 51 százalékkal múlja felül egy átlagos értékesítő teljesítményét. Az ábra jól mutatja, hogy az értékesítési számok az extrovertáltság fokának növekedésével egy ideig emelkednek, majd a görbe lefelé fordul. Grant szerint a siker kulcsa az, hogy a mérsékelten extrovertáltakban van kellő magabiztosság a kezdeményezéshez és a meggyőzéshez, de közben képesek meghallgatni másokat, megérteni egyéb szempontokat is.

Forrás: Haszon >>

Legutóbbi bejegyzések

webshop7_9

Érme a legszebb ajándék!

Érmebolt >>


Könyvelés teljes körű ügyintézéssel >>

Ingyenes tanácsadás, rugalmas nyitvatartás!


Kötelező szabályzatok elkészítése >>

Tisztelt Cégvezető!
Készíttesse el kötelező szabályzatait, mielőtt az adóhatóság megbünteti!

loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.